گیوه دوزی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی استان

یزدفردا :گیوه دوزی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی یزد و نوعی پاپوش مخصوص مردان روستایی است که در گذشته در تفت، مهریز، نیر، روستای هنزا، بهاباد، بغداد آباد و مهریز رواج چشمگیری داشت و در حال حاضر بیشتر در شهرستان مهریز این صنعت رواج دارد.
پارچه نخی، چرم، نخ تابیده شده، کتیرا، جوهر نیل و میخ از جمله مواد اولیه تهیه گیوه است. در بافت گیوه ابتدا تخت پارچه ای را به وسیله کهنه نمناک می کوبند و بعد از تابیده شدن با چرم گاو، کتیرا و نخ به یکدیگر متصل می کنند.

در گیوه بافی مراحله تخت کشی آن توسط مردان و مرحله رویه بافی توسط زنان انجام می شود. گیوه با تخت پلاستیکی دوام بیشتری دارد و در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفت. گیوه پارچه ای به علت ظرافت بیشتر در مراسم جشن و سرور استفاده می شد. 

به منظور جلوگیری از اینکه این صنعت فقط در دکورها و موزه ها پیدا نشود ، باید برنامه ریزی ویژه برای حفظ و احیاء آن نظیر برگزاری نمایشگاههای داخلی و خارجی صنایع دستی ، ایجاد کارگاههای آموزشی گیوه بافی و حمایت از هنرمندان در این عرصه انجام شود. 

گردشگران زیادی گیوه را به عنوان یک صنعت دستی برای دوستان خود به ارمغان می برند

نداشتن بازار فروش ، انگیزه پایین جوانان نسبت به یادگیری این هنر، تغییر الگوی مصرف کفش مردم، مشکلات نگهداری گیوه به علت سفید بودن و پارچه ای و تهیه مواد مورد نیاز به شکل اولیه از جمله دلایل رونق کم این صنعت دستی است. 

صنایع دستی یزد دارای تاریخ کهن ، فرهنگ و هنری متعالی و تمدن های باستانی ارزنده است که بسیاری از ارزش های فرهنگی ، هنری ، تاریخی و اقتصادی را در بر دارد. 

صنایع دستی یزد علاوه بر جنبه ماندگاری خاطرات ، یکی از راههای تعامل فرهنگی و شناسایی آداب و رسوم یک منطقه و زمینه برای انس و الفت ملی و بین المللی است.

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا